Sportfysiotherapie

De Sportfysiotherapeut
De sportfysiotherapeut is specialist in het onderzoeken en behandelen van sportgerelateerde klachten en blessures. Waar de algemeen fysiotherapeut zijn patiënten behandelt om weer de algemeen dagelijkse handelingen te kunnen verrichten, gaat de sportfysiotherapeut vaak nog een stap verder. Hij krijgt doorgaans te maken met patiënten die niet alleen weer aan het werk willen, maar ook graag de tennisbaan op en neer willen rennen. Of met topsporters die hun sport weer op hoog niveau willen beoefenen. Toch ziet de sportfysiotherapeut in zijn praktijk ook andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, waarbij sport juist wordt ingezet als onderdeel van de therapie.

Klachten waarmee men naar de sportfysiotherapeut gaat, zijn bijvoorbeeld blessures aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol op het gebied van preventie, voorlichting en advies voor iedereen die sport als hobby of beroep heeft. De behandeling wordt door de meeste verzekeraars vergoed volgens de dekking van de algemeen fysiotherapeut.

De sportfysiotherapeut werkt vaak in een speciaal ingerichte praktijk of een sportmedische afdeling van het ziekenhuis en is steeds vaker te zien bij sportverenigingen en in dienst van sportbonden. 
Ook werkt hij veel en intensief samen met andere disciplines in de zorg zoals sportartsen, chirurgen en sportmasseurs.

Vanaf 1 januari 2006 is ook de sportfysiotherapeut direct toegankelijk, dat wil zeggen dat u geen verwijzing van huisarts of specialist nodig hebt. Daarnaast kan een patiënt ook bij de huisarts, bedrijfsarts, de sportarts of specialist een verwijzing naar de sportfysiotherapeut krijgen.