Osteopathie

Osteopathie: Op zoek naar de oorzaak
Chronische rugpijn, uitstralende pijn in arm of been, migraine, whiplash, slechte darmwerking, buikpijn. Veel mensen leven met klachten die niet gemakkelijk te behandelen zijn. In sommige gevallen zijn er middelen waarmee de pijn kan worden bestreden, maar die de oorzaak niet wegnemen, waardoor de klacht steeds terugkomt.
 
In zo`n geval kunt u een osteopaat raadplegen. Osteopaten zijn opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van de klacht, die bijvoorbeeld bij chronische rugpijn wel eens kan liggen in een vastzittend gewricht in de schedel, wervelkolom of voet, waar de patient geen weet van heeft. Een osteopaat onderzoekt niet alleen de regio waarin de klacht optreedt, maar het hele lichaam en gaat daar aan het werk waar hij de oorzaak aantreft.
 
Het lichaam is een eenheid
De osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is. Dat lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden en heeft een natuurlijk vermogen om storingen te verhelpen. Als het lichaam gezond is, gebeurt dat ook. Maar als het evenwicht verstoord is geraakt, bijvoorbeeld door een ongeluk, een ziekte of operatie, stress of slechte voedingsgewoonten, heeft het lichaam vaak hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Een osteopaat kan het lichaam daarbij helpen. Dat kan bij het bewegingsapparaat, dat bestaat uit gewrichten, spieren en kapsels enz. Maar ook bij organen en het hoofd. Want net als spieren en gewrichten, zijn organen en schedelbotten altijd onderhevig aan verandering.
 
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat darmkrampjes bij baby`s veroorzaakt worden doordat bij de geboorte hun schedelbasis te weinig ruimte heeft gehad in het geboortekanaal. Daardoor kan een zenuw of bloedvat in de verdrukking raken. Door het hoofdje te behandelen verdwijnen de krampjes (ook wel bekend als kiss of HCFS). Verder kan ook hoge bloeddruk veroorzaakt worden door een nier die onvoldoende kan bewegen. Of kunnen schouderklachten veroorzaakt worden door verklevingen rond de lever. Een osteopaat is opgeleid om beenderen en organen één voor één weer bewegelijk te maken, zodat het lichaam als geheel weer ongehinderd en pijnvrij kan functioneren.
 

Handwerk
De osteopaat is in staat om te herkennen welke organen, bindweefsels, botten, zenuwen of wervels klem zijn geraakt. Bij een behandeling neemt hij of zij die delen van het lichaam onder handen, die de klacht veroorzaken, of die een ander orgaan, zenuw of wervel ertoe brengen de klacht te veroorzaken.
 
Bij het eerste consult wil de osteopaat weten wat de klachten nu zijn, welke er al eerder zijn geweest en welke behandelingen de patiënt al heeft gehad. Vervolgens onderzoekt hij het lichaam op bewegingsstoornissen. De patiënt ligt of zit intussen (in ondergoed) op een behandeltafel. Na het onderzoek wat ongeveer 30 minuten duurt, vertelt de osteopaat wat zijn bevindingen zijn. Samen met de patiënt zal de osteopaat beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de arts met een rapportage van de osteopaat.
 
Tijdens een behandeling werkt de osteopaat altijd met zijn handen, hij gebruikt geen apparatuur. Met zijn handen kan hij het beste voelen wat hij doet. De osteopaat zal in een behandeling proberen de oorzaak van een klacht weg te nemen, in de verwachting dat daarmee het lichaam in staat gesteld wordt zichzelf verder te herstellen. Behandelingen volgen daarom niet kort op elkaar. Een behandeling zal o ngeveer een half uur in beslag nemen.
 
Oorsprong van het beroep
De grondlegger van de osteopathie was Andrew Taylor Still, een Amerikaanse arts. Hij stichtte in 1892 the American School of Osteopathy en legde daarmee het fundament voor de moderne manuele geneeswijzen.

In de VS is osteopathie sinds 1966 wettelijk erkend en geïntegreerd in de reguliere medische opleiding. Ook in Engeland heeft osteopathie een lange traditie en is een erkend beroep met een vierjarige dagopleiding.
 
In Nederland is osteopathie nog jong en relatief onbekend, toch zijn er osteopaten. Zij volgden een vijfjarige parttime-opleiding waarin artsen en fysiotherapeuten gediplomeerd osteopaat kunnen worden. Wanneer zij zijn afgestudeerd, kunnen zij zich laten registeren.